Amerika | Keuzes

Keuzes

Met het plannen van een reis door Amerika kom je voor een hele reeks keuzes te staan. Heb je al een vast doel, wil je zoveel mogelijk in een beperkte tijd zien. Maak je zelf een route of doe je het cirkeltje dat veel toeristen doen. Waar begin je, waar eindig je, welke vliegmaatschappij, welk autoverhuurbedrijf. Plan je het zelf of laat je het over een een reisbureau.

Om met de laatste te beginnen; verwacht niet al teveel van reisbureaus. Het zijn commerciële instellingen die winst willen maken en meestal niet echt op de hoogte zijn van andere continenten. Ze zijn vaak niet op de hoogte van bijv. dat het uitmaakt in welke staat je een auto huurt vwb belastingen, kosten extra chauffeur in verschillende staten etc. Bovendien hebben zij vaak cont(r)acten met diverse hotelketens die niet noodzakelijkerwijs de beste of goedkoopste zijn. Zelf bedienen we ons van sites als hotels.com, bookingsnet etc.

Een goed beginpunt voor iedere reis is het internet, nieuwsgroepen en diverse fora.


Begin met plannen

Bepaal wat je wilt zien. Als je de hele bibliotheek hebt doorgeworsteld en alle internet sites hebt bekeken en allerlei televisieprogrammas hebt gezien en je nog wat jeugddromen voor de geest hebt gehaald, pak dan een kaart van de USA. Streep erop aan wat je wilt zien en pak dan de brochures van de reisburo's erbij. De reisburo's kunnen hier toch nog een nuttige dienst bewijzen: vergelijken of die trip die jij wilt maken toevallig in hun brochure staat. 10 tegen 1 van niet. Dan begint het echte plannen: als je dit of dat laat vallen, kan ik dan wel die en die vlucht nemen. Of: als ik die maatschappij neem dan kan ik dat wel zien maar dat niet. Of: als ik de auto huur in Detroit dan is dat goedkoper dan in Chicago maar dan kan ik alleen op donderdag weg. Uiteindelijk verander je de route tig keer. (behalve als je het standaard rondje doet waar je de rest van Nederland tegen komt). Of een andere mogelijkheid is de Open Jaw, dat biedt meer mogelijkheden maar moet je wel achterlatingskosten voor de huurauto betalen; of nog een stuk met de trein?  Legio mogelijkheden die alleen maar toenemen naarmate je meer gezien hebt.

Plunder volgens goed hollands gebruik verschillende  reisburo's en haal brochures van verschillende reisorganisaties; je zult verbaasd staan als je de verschillen in prijs van de dezelfde maatschappijen in de folders ziet.


Wat wil je zien....

Wat je ook gaat bekijken, je doet andere delen tekort, een kleine greep wat de meesten gaan zien:

California - Beginplaats voor veel touristen; Los Angeles, Disneyland, Rodeo Drive, Venice Beach, Yosemite, Death Valley, San Fransisco,  Sequoia, Hollywood Studio


Nevada - Las Vegas, Valley of Fire, Hoover Dam, Red Rock Canyon


Utah - Salt Lake City, Temple Square, Bonneville Flats


Arizona - Grand Canyon, Seligman met een restantje Route 66, Flagstaff


New Mexico - Santa Fe, Roswell, White Sands, Roswell, Carlsbad Caverns, Alomogordo


Texas - Dallas, de Ewings, the sixth floor, San Antonio, Houston, Flight and Space center


Florida - Key West, the Everglades, Miami, Space Center, Disney World, Daytona Beach

Verschillende manieren om de USA te bekijken

Bustours:Ideaal voor mensen die anderen laten bepalen wat ze moeten zien en een minimale kans om met Amerika of Amerikanen in aanraking te komen. Het grote voordeel is dat je niet zelf hoeft te rijden.


Fly Drives: Flexibeler, je bepaalt zelf de route  en je overnachtingen  van te voren maar  zit vast aan een vastgelegd schema. Voordeel is dat het reisburo alles voor je regelt en het standaard routes zijn.


Adventure Trip: Het meest avontuurlijke is wie er met de trip meegaan en wanneer de ruzie begint om wie de afwas doet.


Camper: Flexibel maar wel duur door huurprijs en soms maar 100 mile inclusief per dag.


Zelf regelen: De enige manier om  Amerika maximaal te zien voor een normale prijs


Fly Pass: Ideaal als je alleen maar steden doet en hier en daar een auto huurt


Rail Pass: Heeft zijn charme voor trein-o-fielen en mensen die niet graag vliegen


Bus Pass: Leuk voor rugzaktoeristen


Wat je ook doet, iets wat je zeker in je achterhoofd moet houden is dat als een ander iets voor je regelt, of het een vliegreis, autohuur of een hotelboeking is, hij/zij daar geld voor wil hebben. DUS... als je het zelf regelt ben je goedkoper uit. Als je het beperkt tot een vliegreis en autohuur, dan heb je al heel wat six-packs uitgespaard. Sommige package deals kunnen goedkoper zijn dan de afzonderlijke onderdelen samen, dus dat is even opletten. Internetboekingen maken het de klant stukken makkelijker; tickets en hotelreserveringen geven direct inzicht in wat wel- en niet mogelijk is. Bovendien krijg je het e-ticket direct terwijl je het van een reisbureau vaak 'later' toegestuurd krijgt. Een sterk opkomende markt is die van de internetbrookers voor autoverhuur. Deze bieden over het algemeen een gunstige prijs/kwaliteits verhouding, maar voor een auto op andere locatie terugbrengen dan waar opgehaald doen zij stuk voor stuk erg onduidelijk.
 

Motel versus Camper

Motels: zijn overal en ze worden duurder naarmate je dichter bij een atrractie of stadscentrum komt. Ontbijt kan complementary zijn, maar dan niet meer dan wat doughnuts of rolls. De meeste Motelketens zijn verbonden met een fastfoodketen, bij Motel 6 vindt je McD., bij Super 8 Wendy's, je hoeft in ieder geval niet van de honger om te komen. Hotels hebben andere regels; naarmate je dichter bij een centrum komt zullen ze duurder worden, maar in grote steden kun je veel van de weekendaanbiedingen profiteren. Camper: maakt je route flexibeler, maar er hangt een prijskaartje aan: de huurprijs is hoger dan een gewone auto, het brandstofverbruik is navenant, kampeerplaatsen zijn ook een stuk duurder en boven de standard milage per dag betaal je fors of je moet dat kunnen afkopen. Een andere misvatting is dat je een camper overal kan en mag neerzetten en kan gaan pitten: NOT! Afgezien dat het in de meeste staten verboden is, kun je een statistic worden. Voor kaarten zijn behalve de onmisbare Rand McNally er on-line ook nog wat kaarten te bekijken en een GPS met een USA-map is zonder meer handig. Een van de meer uitgebreide sites, die ook historische kaarten heeft en allerlei links naar andere sites is die van Ray Sterner

Hoe kom je er...

Om er te komen is er nog maar 1 optie; door de lucht, er schijnt nog een maatschappij te zijn die naar de USA vaart. Er is een vrij groot aanbod van maatschappijen en een nog grotere verscheidenheid aan tarieven van eenzelfde maatschappij bij verschillende reisbureaus. Bovendien zijn er verschillende mogelijkheden.

Direct- Niet overstappen, makkelijkst. Instappen, uitstappen, vakantie beginnen.

Direct met overstap - Wel overstappen; kan nerve racking zijn of puur boring, afhankelijk hoeveel tijd je hebt om over te stappen. Bij de eerste port of entry moet je wel door immigration en customs heen.

Stop-over - Overstappen met de mogelijkheid om langer ergens op de route te blijven en later verder te vliegen. Afhankelijk van  de maatschappij zijn meerdere stop-over's zonder extra kosten mogelijk. Een stop-over is bijna onmogelijk on-line te boeken. Tot onze verassing bleek de site van de KLM op dit gebied erg gebruikersvriendelijk te zijn, kies de optie Meer bestemmingen
maar daarna wordt het een moeras van regels en het ontbreken van informatie als de vlucht met een andere maatschappij wordt uitgevoerd dan de KLM hebben we de laatste keer tot onze irritatie moeten merken.

Open Jaw - Aankomen in de ene plaats, vertrekken in de andere plaats. Bv. Aankomen in Chicago, met de auto naar LA en daarvandaan weer weg. Maar houd dan wel rekening met eventuele achterlatingkosten voor een huurauto.

 

Vliegmaatschappijen

United

Lufthansa

British Airways

KLM tickets

Maar... er is ook een zeer groot aantal internet brokers die op zoek gaan voor u van de laagste- naar de hoogste prijs. Hier is het ook oppassen geblazen en deze  zorgvuldig  met elkaar te vergelijken. Soms kan een dag verschuiven al veel geld schelen. Type in Google bv in "amsterdam  new york" en het scherm vult zich met aanbieders die in ruil voor uw geld een reis aanbieden. Af en toe de cookies in de browser weggooien loont zich ook. Een paar van de groten zijn oa: vliegwinkel.nl, cheaptickets.nl, worldticketcenter.nl, etc.

Maar.... als je bij bv KLM boekt wil dat nog niet zeggen dat je met KLM vliegt of zelfs maar de KLM voorwaarden krijgt, dus let op!

Documenten voor de USA

- Een geldig paspoort voor elk van de reizigers, kinderen moeten ook een eigen paspoort hebben.

- Als je korter dan 90 dagen in de USA blijft, dan heb je geen visum nodig. Mocht je langer willen blijven, neem dan kontakt op met het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam.

Vanaf 12 januari 2009 geldt de verplichting dat je per internet aan Immigration meldt dat je komt en dat je toestemming wilt hebben en dat aanvraagt middels het zg ESTA formulier. Hier de link voor de electronische reistoestemming. Per 1 september 2010 moet formulier $14 betaald worden, maar het blijft zoals voorheen 2 jaar geldig en 30 dagen voordat de permit verloopt sturen ze een email om je daarop te attenderen.

Extra en uitgebreide informatie bij U.S Immigaration

 

Vanaf 1 juli 2009 is voor de USA een paspoort met een chip vereist. Dit is herkenbaar aan het vignet rechtsonder op de omslag en aan een 'deukje' in het 'harde' deel van het paspoort. Meer informatie op site van paspoortinformatie.

Let wel: deze paspoorten zijn niet als noodpaspoort op Schiphol te verkrijgen!

Bagage

Je zult voor een reis bagage moeten meenemen en sinds begin 2010 is de 'gratis'  ruimbagage door de meeste maatschappijen teruggebracht tot 1 stuk van 23 kg met een l+b+h van 158 cm maar het kan nooit kwaad om de maatschappij te raadplegen voordat je vliegt. Voor een tweede stuks bagage wordt €50 of $50 in rekening gebracht. Voor de terugvlucht kan bij twijfel over het gewicht een personen- weegschaal van een paar Dollar uitkomst bieden. Het belastingsvrije bedrag vanuit de USA bedraagt tegenwoordig €430. E.e.a is na te lezen op de site van de douane.

 

mavoro - View my 'USA Main Album' set on Flickrivermavoro
last updated: 01-09-2016 17:29

 

mavoro - Flickriver